Pszichodráma

Pszichodráma Székesfehérváron

A csoport létszáma: 8-16 fő.

Időtartama: 10 óra x 15 alkalom. A csoport havi egy alkalommal hétvégén találkozik.
Időpont: 2024. április 28.-án indul a csoport.

Ára: 30.000 Ft / nap (Alkalmanként fizetendő.)

A csoport indulása előtt interjú szükséges!

Jelentkezni már most lehet.

Dramatikus önismeret /Az élet játéka

 

Hogy ne az élet játsszon velünk, számos módszer kínálkozik az elakadásaink, nehézségeink, lelki gubancaink kibogozására.. Ez a terápiás módszer nem csak az önismeret és a személyes hatékonyság fejlesztésében alkalmazható, de a közösségformálás, a konfliktuskezelés során is beválik.

 

A pszichodráma egy jól kidolgozott csoport pszichoterápiás módszer, mely egyben mély önfeltáró technika. Nincs kötött tematikája, mindig a jelenlévők aktuális témái határozzák meg azt. A dráma, a játék azt jelenti, hogy – nem csupán csak beszélünk a problémákról, – hanem megjelenítjük, cselekvésben, mozdulatokban is kifejezzük lelki tartalmainkat. Ennek célja, hogy a szavakon túl, mélyebb, ösztönösebb, spontánabb kifejezési módot találjunk. Azért hatékony, mert újra átéljük érzelmileg az adott helyzetet, de kívülről, és a másik szempontjából is rá tudunk nézni arra. A foglalkozások során bepillantást kaphatunk mások problémáiba és probléma-megoldási módjába, hisz újrajátszunk helyzeteket az életünkből. Így lehetőség nyílik rá, hogy mélyebben megértsük a szituációk mögött rejlő valódi folyamatainkat, észrevegyük a játszmáinkat, változtathassunk hibás működési módjainkon, megértsük, megismerjük önmagunk működését, önmagunk folyamatait, önmagunkat.

 

Miért csoportban?

 

Mindez csoportban történik, egy megértő, elfogadó, emberi érzésekkel megnyilvánuló közösségben. Hisz a valóságban életünket kisebb-nagyobb csoportokban éljük. Kapcsolatban vagyunk a szüleinkkel, barátainkkal, tanárokkal, munkatársakkal, stb. Az örömöket is általuk éljük meg, de többnyire a konfliktusok is ezekből a viszonyokból fakadnak. Tehát a velünk való történések, akár jók, akár rosszak, csoportban történnek, így feldolgozásuk is könnyebb közösségben. Számos olyan dolgot megélhetünk itt, amit egyedül, vagy párban nem tudunk átélni: kívülről megfigyelhetjük mások vagy saját viselkedésünket (ha valaki eljátssza azt), Inspirálhat bennünket mások küzdelme, vagy hogy nem vagyunk egy-egy problémával egyedül — mert valójában nagyon hasonlóak az emberek problémái. Segítség még egy pszichodráma csoportban az is hogy, itt nem adnak “okos” tanácsokat a többiek (amit már száz helyről hallottunk) és nem értékelik a viselkedésünket (ez milyen butaság volt, vagy az milyen nagyszerű volt). Talán mindig arra vágytunk, hogy egy megértő, elfogadó, emberi érzésekkel teli emberi közösségben tegyünk próbálkozásokat az élet gyakorlására.

 

Hogyan hat?

 

Három fontos szintéren tud hatni:

 

•             A csoporttag saját (protagonista) játéka során.

 

•             Közös csoportjátékban. ill. más csoporttag játéka során beválasztott segítő (antagonista) szerepben, ahol is új szerepek kipróbálására, hasznos felismerésekre, és a viselkedésbe való beépítésére nyílik lehetőség.

 

•             Nézőként a drámajáték kapcsán átélt katartikus folyamatok révén.

 

Halas Csilla

Klinikai szakpszichológus