Család- és Párterápia

Az emberi viselkedés legmeghatározóbb alakítója a kölcsönös kapcsolat.

A család- és párterápia egy olyan speciális kapcsolati forma, mikor a család , vagy pár minden tagja részt vesz a korrekciós munkában.

A család- és párterápia egy rendszerszemléletű, főleg az “itt és most”-tal dolgozó terápiás módszer. A fókusza nem az egyének problémáin van, hanem a tagok együttműködésén alapul. Tehát itt nincsek hibás személyek, nincs hibáztatás, hanem a konfliktus, a  probléma áll a középpontban. Ezek a konfliktusok a nem megfelelő reagálásokból jönnek létre, tehát a felek kölcsönösen együtt hozták létre, így együtt tudják megváltoztatni a rosszul működő viselkedés láncolatát. Hiszen egy zavaró viselkedés, vagy helyzet kialakulása, illetve fennállása nem tud egy ember hibája lenni, hanem a kapcsolatban résztvevő összes családtag reakciója, illetve reakció láncolata hozza létre. 

Azoknak érdemes ehhez a módszerhez folyamodniuk,  akik úgy érzik, hogy hosszabb ideje megoldatlan, esetleg elmérgesedett kapcsolatban élnek egymással, s ennek okát kettejük, vagy a család tagjai hibás viszonyrendszerében érzik. A család- és párterápia is akkor hatékony, ha a tagjai motiváltak a problémák megoldásában, s eldöntötték, hogy a kapcsolat mellet és nem ellen dolgoznak a továbbiakban. 

Ha a pár, illetve a családtagok kellő rugalmassággal és nyitottsággal fordulnak egymás felé, a terápiás folyamat eléri célját, azaz, hogy a család, vagy pár kiegyensúlyozott, harmonikus, és tiszteleten alapuló együttműködést alakít ki. 

Halas Csilla

Klinikai szakpszichológus

Telefon

+36-30-9276-276

Székesfehérvár

Lövölde utca 17/a

Budapest

XI. ker. Csóka utca 3/a 1. em. 53.

Jelentkezzen egyéni terápiára!

Tel.: +36-30-9276-276

A rendelési idő rugalmasan igazodik a páciensekhez. Klienseket telefonon történő, előzetes időpont-egyeztetés után tudok fogadni. Telefonálni inkább 17 óra után praktikus.

Székesfehérvár: 8 és 16 óra között.

Budapest: hétfőn és csütörtökön fogadok pácienseket.

Kapcsolat