Pszichoterápia

A cél az önismeret biztos megalapozása, hogy megértse a tudattalan lelki folyamatait is és azok okait

A pszichoterápia egy speciális kapcsolati formát jelent, ezért aki rászánja magát, annak az alábbi információk segíthetnek a döntésben:

A lelki folyamatok háttere fokozatosan bontakozik ki, ezért az elsõ alkalmak tájékozódó jellegûek. Egy közösen egyeztetett idõpontban tudunk elõször találkozni, ekkor 50 perc áll a páciens rendelkezésére, hogy röviden ismertesse a panaszait, illetve az elvárásait. A 3. vagy 4. alkalom végén közösen meg tudjuk beszélni a terápiás célt és a lehetõségeket, és megkötjük szóban a terápiás szerzõdést. Ezután veszi kezdetét a terápiás folyamat.

Ezen módszer lényege, hogy nem „csak” a tünettel, hanem a mögöttes pszichológiai tartalommal is foglalkozunk. A rejtett összefüggések feltárásával az önismerete stabilabbá válik, és lelki értelemben terhelhetõbb, erõsebb lesz. Nagy biztonságot jelent, ha tudja majd, mit miért tesz, hiszen nem sodródik az életben. Ha jobban megismeri önmagát, könnyebben is fog döntéseket hozni. Nem a problémák fognak megszûnni, ezt a célt nem lehet garantálni, hanem azok megélése, megoldásmódja változik majd. Ebben a speciális kapcsolatban nincs direkt tanácsadás! A páciens önmaga hozza meg a döntéseit, a terapeuta ebben a folyamatban tud segíteni.

A cél az önismeret biztos megalapozása, hogy megértse a tudattalan lelki folyamatait is és azok okait, tisztába kerüljön az érzéseivel, illetve azzal, hogyan vesz részt saját maga egy-egy helyzet elõidézésében. Mindezek a felismerések, belátások az élete egész területén érzékelhetõ változásokat indítanak majd el.

Ha valaki mégis egy adott kérdésben konkrét tanácsot szeretne, arra is van lehetõség, de akkor nem nevezzük pszichoterápiának, hiszen nem kezdõdik el a terápiás folyamat. Ekkor egyszeri vagy egy-két alkalmas konzultációra, tanácsadásra érdemes jelentkezni.

Halas Csilla

Klinikai szakpszichológus

Telefon

+36-30-9276-276

Székesfehérvár

Lövölde utca 17/a

Budapest

XI. ker. Csóka utca 3/a 1. em. 53.

Jelentkezzen egyéni terápiára!

Tel.: +36-30-9276-276

A rendelési idő rugalmasan igazodik a páciensekhez. Klienseket telefonon történő, előzetes időpont-egyeztetés után tudok fogadni. Telefonálni inkább 17 óra után praktikus.

Székesfehérvár: 8 és 17 óra között.

Budapest: hétfőn és csütörtökön fogadok pácienseket.

Kapcsolat